فریدون عباسی کیست؟| معاون «احمدینژاد» و مدافع جلیلی که از ترور جان سالم به در برد
رویداد۲۴ | روح انگیز درّی: فریدون عباسی، رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی و چهره نزدیک به سعیدجلیلی که در کارنامه خود معاونت ریاست جمهوری در دولت محمود احمدی نژاد را نیز دارد در اظهارنظری تازه مدعی شده است که «که از مرحله ساخت سلاح اتمی، ۱۵ سال پیش گذشتهایم».
در ویدئویی که از گفت و گوی اخیر عباسی منتشر شده او در اینباره میگوید: «از نظر موادی که در سلاح استفاده میشود یکی آن اورانیوم غنی شده است که ما در هر حدی که بخواهیم میتوانیم غنی کنیم ولی آیا اکنون باید این کار را انجام دهیم؟ آیا باید به آن میزان غنی کنیم یا برویم انباشت کنیم؟ اگر از من بپرسند میگویم انباشت کنیم در یک جای محفوظ که هیچ بمبارانی نتواند آن را از بین ببرد».
این نخستین بار نیست که عباسی با اظهاراتی شاذ در حوزه اتمی توجههای زیادی را به خود جلب کرده است.
فریدون عباسی؛ از عضویت در سپاه تا تحصیل در رشته فیزیک
فریدون عباسی با نام کامل «فریدون عباسی دوانی» متولد ۱۷ شهریور ۱۳۳۷ در آبادان است. اصلیت او برای روستای دوان در شهرستان کازرون واقع در استان فارس است، اما خانوادهٔ وی به استان خوزستان مهاجرت کرده بودند. عباسی پس از انقلاب به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و سه دوره مختلف نیز در جنگ ایران و عراق حضور داشته است.
عباسی پس از جنگ ایران و عراق، دکترای رشته فیزیک هستهای را از دانشگاه شهید بهشتی دریافت کرد و از سال ۱۳۷۲ عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه امام حسین، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد و در حال حاضر ریاست گروه فیزیک این دانشگاه را برعهده دارد.
همسر عباسی، نزهت شبان آزاد، نامزد انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه هرمزگان بود
فریدون عباسی، ترور ناموفق و ریاست سازمان انرژی اتمی
در دولت دهم بین سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۲ سمت معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را برعهده داشت.
او که از سال ۱۳۸۶ از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد تحریم شده، در سال ۱۳۸۹ همزمان با مجید شهریاری و دیگر مهندسان و فیزیکدانان هستهای ایران، مورد هدف ترور نافرجام قرار گرفت. مدتی پس از این ترور، محمود احمدینژاد رئیسجمهور وقت، عباسی را بهعنوان معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران منصوب کرد.
او در همایش "انسجام داخلی، اقتدار جهانی" که در مجمع فرهنگی یاوران حضرت مهد (عج) در سال ۱۳۹۰ برگزار شد به تشریح جزئیات ترور خود پرداخت و گفت: «در سال ۸۴ سرویس امنیتی کشور به من هشدار داده بود که در معرض ترور هستم و من محل سکونتم را تغییر دادم ولی تحت الحفظ نبودم. مدتی از هشدارهای سرویس امنیتی گذشته بود و سیستم امنیتی یادش رفت که قرار است من ترور شوم و در سال ۸۵ به همراه خانواده ام به منزل قبلی ام مراجعه کردم. در سال ۸۷ بعد از ترور شهید علیمحمدی به من گفته بودند که باید تغییر مکان دهم و برای رفت و آمد راننده شخصی داشته باشم ولی من ماشینم را عوض کردم، اما راننده شخصی نگرفتم.»
عباسی با بیان اینکه وقتی شهید علیمحمدی ترور شد قضیه حفاظت از ما جدی شد، گفته است: «البته من منتظر ترور بودم و دشمن از نظم من، شهید علیمحمدی، شهید شهریاری و شهید رضایی استفاده کرد به گونهای که شهید رضایی عصرها به صورت منظم فرزندش را از مهد کودک به منزل میبرد و من و شهید شهریاری صبحها برای تدریس به دانشگاه میرفتیم».
او در این اظهارات روز ترور خود را اینگونه روایت کرده است: «معمولا هنگام رانندگی اطرافم را از طریق آئینه خودرو بررسی میکردم ولی در جایی که ترور شدم انتظار چسباندن بمب به خودرو را نداشتم. من صدای چسباندن بمب به در خودرو را شنیدم ولی از آنجایی که موتورسوار برای فریب من دستش را به آئینه خودرو زده بود جلوتر رفت و دستش را بلند کرد تا من مطمئن شوم این فرد قصدی ندارد. من به محض اینکه از آئینه خودرو بمب را دیدم فورا ترمز زدم و از همسرم خواستم که از خودرو پیاده شود ولی همسرم متوجه منظورم نشد. من سریعا از خودرو پیاده شدم و در سمت راست ماشین را باز کردم و با صدای بلند به همسرم گفتم از خودرو پیاده شود. به محض اینکه از خودرو پیاده شدیم بمب منفجر شد و ۱۶ ترکش به همسرم برخورد کرد و چند ترکش نیز به بدن من اصابت کرد.»
بیشتر بخوانید: یاسر جبرائیلی کیست؟ | رفیق آبگوشتخوری رائفیپور، ایدهآلیست اقتصادی و چهره عکسهای مهم اصولگرایی
در برخی رسانهها از او با عنوان تنها «جانباز هستهای» ایران یاد میکنند و در موزهٔ دفاع مقدس، یادمان در «یادمان شهدای هستهای» یادمانی برای او به عنوان جانباز هستهای قرار دارد
فریدون عباسی دشمن سرسخت برجام
عباسی از سرسختترین منتقدان برجام و دولت حسن روحانی و شخص محمدجواد ظریف است. او در ۲۳ تیر ماه ۱۳۹۵ همزمان با یکسالگی توافقنامه برجام، عباسی در مصاحبهای با رجانیوز نسبت به روند و اقدامات صورت گرفته در برجام انتقاداتی را مطرح کرد: «این حرف بسیار مسخرهای است که میگویند ما جزو صادرکنندگان اورانیوم غنیشده هستیم. صادرکننده آب سنگین هستیم. طرف دارد صورتش را با سیلی سرخ نگه میدارد. برای اینکه بگوید دستاوردی دارم، میگوید جزو صادرکنندهها هستیم، شما را مجبور کردند اینها را رقیق یا صادر و آب سنگین را از کشور خارج کنید. وقتی در مذاکره اینها را پذیرفتید، باید خارج کنید. ببینید چقدر شتابزده عمل میکنند. قبل از اینکه موعدش برسد، میروند و اورانیوم را رقیق یا خارج میکنند و آب سنگین را به کشور دیگری میفرستند و پولش را هم نمیگیرند؛ یعنی خودمان را از یک ماده استراتژیک که با آن میتوانیم در یک مذاکرات سیاسی چانهزنی کنیم، بیبهره میسازیم، بعد میآییم و قیافه میگیریم که در این قضیه جزو صادرکنندگان مواد هستهای شدهایم. خیر، خیلی چیزهای دیگر بود که میشد صادر کرد و اینها را نگه داشت. اینها عوامفریبی است».
در ۲۴ تیرماه سال ۱۳۹۵ سازمان انرژی اتمی ایران با صدور بیانیهای به این اظهارات پاسخ داد. در قسمتی از این بیانیه آمده است: «توصیه ما به تقوی، ترس از خدا، رعایت اخلاق و انصاف، پرهیز از کینه، بغض، عداوت و حسادت است.»
پس از ترور محسن فخریزاده در سال ۱۳۹۹، عباسی بار دیگر به انتقاد از دولت روحانی پرداخت و اعلام کرد که شخصاً آغاز دوباره غنیسازی ۲۰ درصد هستهای و قطع همکاری با آژانس و اخراج بازرسان آن و خروج از برجام را در مجلس پیگیری خواهد کرد.
فریدون عباسی و مخالفت با حضور بازرسان آژانس انرژی اتمی
سال ۱۴۰۰ فریدون عباسی به عنوان نماینده مجلس ضمن مخالفت با حضور بازرسان آژانس در ایران گفت: «اگر نگوییم خود بازرسان جاسوس هستند، اما بیشک از دادهها و اطلاعات آنها جاسوسان علیه کشورمان استفاده میکنند چرا که بسیاری از کارشناسان و کارکنان آژانس اتباع آمریکا و اسرائیل هستند یا توسط آنها تطمیع شده اند.»
او به عنوان عضو کمیسیون انرژی اظهار کرد: «نتایج بازرسیهای بازرسان آژانس بین المللی در بستری بارگزاری میشود که خبرگان مورد تایید آژانس به آن دسترسی دارند که عمدتاً ملیت غربی دارند بنا براین تاکید بر این است که همه جا مورد بازرسی رسمی قرار نگیرد.»
فریدون عباسی و ماجرای دریافت خودروهای شاسی بند توسط نمایندگان
در دوره یازدهم مجلس بعد از افشار موضوع دریافت خودروهای شاسی بلند توسط نمایندگان از جانب وزارت صمت دولت سیزدهم برخی اخبار غیررسمی و شنیده از حضور نام عباسی در لیست دریافت کنندگان خودرو حکایت داشت.
در ۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ احمد رسولینژاد، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس بیان کرد: «در روزی که قرار بود سید رضا فاطمیامین استیضاح شود، اسناد زیادی با خود به همراه آورده بودم و دفاع ما با سند و مدرک بود، اما دفاع وزیر شعاری با آمارهای ساختگی بود. روز قبل از شروع سخنرانی من یکباره اعلام شد که رایها به استیضاح وزیر برگشته است و در همان روز مباحثی مطرح شد که شب قبل از استیضاح وزیر در خیابان سمیه در ساختمان وزارت صمت حواله ۷۰ تا ۷۵ خودرو شاسی بلند به نمایندگان مجلس داده شده است.»
فریدون عباسی در واکنش به رشوه در دولت سیزدهم به نمایندگان مجلس بیان کرد: «من نه نیاز داشتم و نه اعتقاد داشتم خودروهایی که دولت هدیه داد را بگیرم، اما چرا باید گدابازی درآوریم و به ماشین شاسی بلند گیر بدهیم؟ مگر قیمت ماشین شاسی بلند چقدر است؟ اینطور که ما ماشینهای داخلی را میبینیم که در شهر اینگونه مشکل دارند و مرتب با آنها گرفتار هستیم بهتر از خود نظام فکر کند که خوروهای محکمتر که کمتر دچار خرابی شوند در اختیار نمایندگان قرار دهد. من حقوقم را از محل خدمتم میگیرم ضمن اینکه حقوق من از مجلس هم بیشتر است.»
فریدون عباسی و کاندیداتوری در انتخابات
در ۸ اردیبهشت ۱۴۰۰، عباسی در مجلس شورای اسلامی در یک نشست خبری برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ اعلام کاندیداتوری کرد. شعار انتخاباتی عباسی «دولت نخبگانی؛ بازگشت به مردم» بود. او در ۲۴ اردیبهشت با حضور در ستاد انتخابات کشور و ثبتنام برای نامزدی در سیزدهمین دورهٔ انتخابات ریاستجمهوری، رسماً اعلام داوطلبی کرد که صلاحیت او توسط شورای نگهبان احراز نشد.
فریدون عباسی و قطعنامه سازمان ملل
در سال ۱۳۸۶، قطعنامه ۱۷۴۷ شورای امنیت او را فریدون عباسی با عنوان «دانشمند ارشد وزارت دفاع و مرتبط با انستیتو فیزیک کاربردی» ایران نام برده و او را مشمول تحریم قرار داده است. این تحریم بعدها مطابق قطعنامهٔ ۲۲۳۱ شورای امنیت همزمان با لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران در ۲۷ مهر ۱۳۹۹ لغو شد